Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sündisznó

2008.08.01

Európai sün

 

Az európai sün hossza 20-30 centiméter, testtömege átlagosan 700 gramm. Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A sün hátán több mint 8000 tüske található. Minden egyes tüske nagyjából egy évig tart, majd kiesik, hogy újabb tüskének adjon helyet. A süntüske üreges és ruganyos. A bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A süntüske vége puha gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét. A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

Éjszakai életmódot folytat, és magányos. Tápláléka hernyók, bogarak, földigiliszták és csigák. De megtámadja az egérfészket, fogyaszt döghúst és növényi eredetű táplálékot is. Tűhegyes rovarevő fogazata van. A sünök éjjelente 2-4 kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben. Az európai sün 5-6 évig él.

 

Füles sün

 

Éles, hegyes karmai, és akár 16 000 darab szúrós tüskéje szinte elpusztíthatatlanná teszi. Sárgásbarna nem túl vastag szőrzete védi a tél vagy a hidegebb éjszakák ellen. Körülbelül 20-30 centiméter hosszú állatról van szó. A füles sün nem véletlenül kapta a nevét, mert ha az állat előre hajtaná füleit, ki sem látna alóluk.

A sün szürkületkor indul zsákmányszerző útjára, mely során főleg rovarokat, ritkábban kisebb rágcsálókat ejt el. A rovarokat éles karmai segítségével ássa ki a durva talajból. Rendkívül kifinomult hallása és szaglása segíti a sünt a vadászatban. Rá nagyon kevés ragadozó vadászik, például egyes ragadozó madarak, ám nekik is kihívás a sünt elejteni. Ha a sün veszélyt érez, összegömbölyödik és ijesztő hangot kiadva felfújja magát, tüskéit felállítva. Nyáron a sün rengeteg táplálékot eszik, hogy elegendő zsírtartalékot szedjen fel télre, mikor is odvába bújva téli álmot alszik. Ilyenkor életfolyamatai és szívverése lelassul, teste lehűl.

 

Sivatagi sün

 

Az állat fej-törzs-hossza 14-23 centiméter, farokhossza 1-4 centiméter és testtömege 400-700 gramm. Barnásfekete hasát fehér foltok díszítik. Farka és pofája sötétbarna. Fehér szőrű homlokán sötét középvonal húzódik. A tüskék a 3 centiméteres hosszúságot is elérhetik; színük egérszürke, hegyük fehér. Az állatot a feje tetejétől a farka tövéig több ezer tüske borítja, még az oldalára is jut belőlük. Az európai sünhöz hasonlóan a sivatagi sün is összegömbölyödik és felborzolja a tüskéit, hogy ellenségeit távol tartsa. Hosszú, éles karmai kiválóan alkalmasak a laza talajban való ásásra. Tüskés hátát azonban nem tudja megvakarni, így gyakran kis élősködők százai nyüzsögnek rajta.

A sivatagi sün magányos és éjszaka aktív lény. Tápláléka nagyon változatos: kisebb emlősök, dögök, néha kígyók is, de elsősorban rovarokból áll. Az állat legfeljebb 10 évig él.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.