Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagymacskák

2008.07.05

Gepárd

 

A gepárd jelenleg a Föld leggyorsabb szárazföldi állata. Teljes mértékben a füves puszták, szavannák szintén gyorsan futó növényevőinek elejtésére specializálódott. Akár 114 km/órával is tud rohanni, de ezt a sebességet a hatalmas energiaveszteség miatt csak kb. 275 méterig tudja tartani. A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. A karmait a kutyafélékhez hasonlóan nem tudja visszahúzni. A fogai kisebbek a család többi tagjához viszonyítva. Ez szintén a gyorsasághoz való adaptáció következménye, miután orrlyukai - a légzést megkönnyítendő - meglehetősen nagyok, és így kisebb hely jut a foggyökereknek. Belső szervei közül a szíve, tüdeje és mája szintén nagyobb méretű. Hosszú farka a futás közben az egyensúly megtartását segíti elő.

 

Puma

 

Bár Amerikában hegyi oroszlánnak is nevezik, és sokan mérete alapján nagymacskának tartják, valójában nem az, hanem a kisebb macskák Felinae alcsaládjába tartozik. Hatalmas területen elterjedt Alaszkától Patagóniáig, sokféle élőhelyen volt megtalálható, de ma már a lakatlan hegyvidékekre húzódott vissza az ember elől. Egyes helyeken azonban a megfigyelések szerint alkalmazkodott az emberi jelenléthez, sőt a párducokhoz hasonlóan a külvárosokban is feltűnt (pl. Kansas City). Sok puma, mint szökött házi kedvenc vadul él újra azokon a területeken, ahol egyszer már kipusztították.

 

Oroszlán

 

Az afrikai szavannák csúcsragadozójaként ismert, bár az ókorban Nyugat-Ázsiában, sőt még a Balkánon is gyakori volt. Jelenleg Afrikán kívül csak India egy kicsiny területén, a Gir-erdőben maradt fenn. Kisebb állatoktól az olyan nagy méretű és veszélyes patásokig, mint a kafferbivaly és a zsiráf, mindenre vadászik.

Az egyetlen társas hajlamú macskaféle. A csapatok magját az egymással rokon nőstények adják. Többnyire ők vadásznak, összehangoltan kerítik be, hajtják, teperik le a kiszemelt áldozatukat. A csapat élén 2-3, rendszerint egymással testvéri viszonyban lévő hím áll. A fiatal hímeknek 2,5 éves korukban el kell hagyni a szülőcsapatot, és együtt vándorolnak, míg el nem foglalnak egy új nősténycsapatot.

 

Tigris

 

A szibériai alfajának hatalmas termete a világ legnagyobb macskaféléjévé teszi. Csak Ázsiában élt és él, bár hajdan a jelenleginél jóval nagyobb területen: a Közel-Kelettől Közép-Ázsián át egészen a csendes-óceáni partvidékig. Ma már csak foltokban találhatóak meg a még fennmaradt alfajai. A hatalmas elterjedési területen sokféle élőhely típushoz alkalmazkodott. A tigrisek feltehetően északról származnak, arról a vidékről, ahol a szibériai tigrisek élnek, de a füves pusztákon, száraz és fás szavannákon, monszunerdőkben és a trópusi esőerdőkben egyaránt betöltötték a csúcsragadozói szerepet. Az egyedenként eltérő mintázatú csíkozottság rendkívül jó álcázást biztosít a fűben vagy az erdők talajszintjére hatoló szórt fényben lapuló állatoknak. Fára ritkán mászik, viszont a többi nagymacskától eltérően szereti a vizet, nagyon jól és nagy távolságokat is úszik. Bár kisebb állatokat is elkap, elsősorban nagyméretű növényevőkre vadászik, még az elefántborjút, medvét és a gaurt is elejti. A dögöt sem veti meg, sokszor napokig visszajár a saját maga, vagy más által elejtett tetemhez, amelyből egyszerre akár 40 kg húst is megehet. A zsákmányt lesből rohanja le, szinte mindig hátulról.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.