Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szárnya van, de mégse száll

2008.08.01

Strucc

Szegycsontjuk lapos, pajzsformájú és taraj nélküli, emiatt röpképtelen. Szárnyai csökevényesek, medencéje zárt. Lábai hosszúak, erősek és kétujjuak, amelyek közül a belső erősebb és nagyobb, mint a külső. Az ujjak rövid és tompa karmokkal felfegyverzet, erős rugásukkal az oroszlánra is veszélyt jelentenek. A feje és a nyaka csupasz. A hím fekete színű, kivéve a szárnyak és fark fénylő fehér tollait. A nőstény szürkés-barna, piszkos-fehér szárny- és farktollakkal. Csőre szarusárga, nyaka vörös, combjai hússzinűek. Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, súlya 75 kilogramm, vagyis a legnagyobb jelenleg élő madár.

Egy hímből és több tojóból álló csapatban keresgéli magokból, fűből, növényi részekből és kisebb állatokból álló táplálékát. Az emésztés elősegítése érdekében különböző tárgyakat, köveket nyel le. Vándorolnak a jobb táplálék reményében. A strucc több mint 40 évig él.

Fészkét köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé, vagy alá kaparja, a mérete akár a 3 métert is elérheti, melyet a hím készít el. Egy fészekbe több tojó is tojásokat rak le, melyen felváltva kotlanak, nappal a domináns tojó, éjszaka a hím. A barna színű tojó nappal belesimul a környezetébe, míg éjszaka a hím fekete színe miatt lesz szinte láthatatlan.Még a fejét is lehajtja, ami miatt elterjedt az a téves nézet, hogy a strucc homokba dugja a fejét. A krémszínű vagy fehér tojása eléri a 1.5 kilogrammot (a tyúk tojás huszonötszöröse), melyen negyven napig kotlanak. A fiókák fészekhagyok, kikelésük után röviddel már együtt szaladnak szüleikkel. A szülők 4-5 hónapig gondozzák utódaikat.

 

Kivi

 

A kivifélék röpképtelen madarak, példányaik kifejlett állapotban 1-4 kg tömegűek, magasságuk pedig 35-65 cm között változik (a tojók nagyobbak, mint a hímek). Nincs szárnyuk, hosszú vékony csőrük van és kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet.

A kivifélék éjszakai madarak: a nappalokat az üregük mélyén töltik, éjjel pedig az erdők, bozótos területek talajában lakó lárvákkal, rovarokkal, puhatestűekkel táplálkoznak. Életmódjuk megfelel a más földrészeken élő talajlakó éjszakai emlősök életmódjának (pl. a sünök).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.