Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bambuszpusztítók

2008.07.05

 

 Az Óriáspanda

ÓriáspandaAz óriáspanda Kínában található meg. Óriáspanda, nagypanda vagy bambuszpanda néven ismerjük (Ailuropoda melanolenca) a medvéknek ezt a különleges fajtáját. Az óriáspandák bundája fehér, fekete foltokkal a szem körül, a füleken és a vállakon, valamint végtagjai is feketék. Vastag, olajos váladékkal fedett bundája a hideg ellen hatásos védelmet biztosít. Fehér-fekete foltjai biztosítják, hogy a hegyi fenyő- és bambuszerdők aljnövényzetének félhomályába beleolvadjon.

 

Vörös panda

 

A kispanda, amelyet vörös pandának vagy ázsiai macskamedvének is neveznek,csillogó, rozsdavörös bundájáról ismerhető fel. A Himalája déli lábánállévő hegyi erdőkben és a kínai Szecsuán tartományban él.  A hímek megjelölik területüket és megvédik azt a betolakodók ellen. A párzási időben magas, csicsergő kiáltásokkal csalogatják a nőstényeket. A pandák legtöbbször a fákon, álomban töltik a nappalt, csak alkonyatkor lesznek aktívak. Testfelépitésük bizonyos jellegzetességei jelentősen eltérnek más mosómedvékétől. Ezért, mint már említettük-sok zoológus az óriáspanda közös tulajdonsága a "póthüvelykujj", amely a bambusz megragadásábanKép segíti őket. Fő táplálékuk a bambuszlevél, de megesznek más növényeket is: epret és gyümölcsöket, s emellett kisebb állatokat is. Még a muntjak szarvas fiatal egyedei is a zsákmánykörébe tartoznak. Gazdag táplálkozási lehetőségei folytán a kispanda kevésbé fenyegetett, mint óriás névrokona. Az állatkertekben is gyakran láthatóak- itt eredményesen tenyésztik őket.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oldal

(Dóri, 2009.01.24 18:41)

tetszik az oldalam?