Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elefántok

2008.10.16

 

Az afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlősállat. Az ormányosok rendjébe, ezen belül az elefántfélék családjába tartozik. Rokon faj az indiai elefánt, amely valamivel kisebb afrikai rokonainál. Az elefánt különleges ismertetőjegyei közé tartozik például az ormány, melyet lélegzésre, szaglásra, ivásra, élelemgyűjtésre is használ; a nagy fülei, melyek legyezőként funkcionálnak; illetve az agyarai, melyek meghosszabbodott metszőfogak, és egész élete során utánanőnek.
Az afrikai elefánt a Szaharától délre Afrika legtöbb részén megtalálható. Csak ott telepedik meg, ahol a közelben ivóvízforrások és fürdőhelyek találhatók.
Az elefántok rendkívül szociális viselkedésű és erősen családhoz kötődő állatok. Ha egy társuk elpusztul, betakarják ágakkal, valósággal eltemetik.

 

Indiai vagy Ázsiai elefánt

Vállmagassága eléri a 3 métert, hossza 6 méter, plusz a 150 centiméteres farokhossz. Súlya a könnyebb teheneknél is eléri a 2700 kilogrammot, ezzel szemben a bikák súlya akár 5 tonna is lehet.

Agyaraik – ezek a specializált, fogzománcot nem, csak dentint tartalmazó metszőfogak, melyeket táplálék kiásására, mozgatására és harcra használnak – többnyire csak a bikáknál fejlődik nagyra. A tehenek agyara többnyire ki sem látszik a szájukból. Az agyar nem minden populációjuknál egyformán fejlett. A Srí Lanka-i alfajnál csak minden tizedik bikának van jól látható agyara.

Elsősorban fűfélékkel táplálkozik, de levelet, fakérget, gyökeret és gyümölcsöt is fogyaszt. Főleg a reggeli és az esti órákban aktív, a legforróbb órákban inkább pihen. Naponta 150 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt. Az elefántok vízigénye szintén hatalmas, akár 140 litert is képesek meginni egy nap, ezért ritkán távolodnak el messze a vízpartoktól.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.