Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bálnák

2008.07.07

 

Grönlandi bálna

 

A grönlandi bálna átlagosan 15 m hosszú egy átlagos példány súlyát 90 tonnára, a legnagyobbakét 110 tonnára becsülik.

Négy különálló, egymással nem keveredő populációjuk létezik. Az első csoport nyáron Kanada jeges-tengeri partvidékén tartózkodik, télre a Bering-szoroson át a Bering-tengerbe húzódik. A második csoport az Kép Ohotszki-tengerben él. A harmadik csoport nyáron Kanada északkeleti szigetvilágát lakja, telelni a Labrador-tengerben vonul. A negyedik, kisebb létszámú csoport Grönland térségében és a Barents-tengerben él. A zajló, vagy a vékony jégmezőtől sem ijednek meg, az 1 méter vastag jeget is képesek áttörni.

Lassan úsznak, sebességük ritkán haladja meg az óránkénti Kép10 kilométert. Jellemző rájuk, hogy farkukkal, vagy az uszonyaikkal  csapkodják a vízet. Szívesen kiugranak egész testükkel a vízből és hanyatt zuhannak vissza.

 

Kék bálna

 

Alighanem a valaha élt legnagyobb testű állat a világon. Súlya a 140 tonnát is meghaladhatja. Torka igen szűk, ezért csak kisebb állatokat tud lenyelni. Fő eledele a plankton. Nincs foga, helyette a szájpadlásáról eredő több száz (320) szilával szűri ki a tengervízből a planktont. A szilája 100 centiméter hosszú és 55 centiméter széles. Egy 25 méter hosszú kék bálna súlya megegyezik 30 elefánt vagy 150 szarvasmarha súlyával. Az állat 80 évig élhet.

Kép A kékbálnák kizárólag lebegő rákokat (krill) esznek. Amikor egy bálna gyomrát megvizsgálták, 425 kg krillt találtak benne. Az északi-sarkvidéki vizekben három rákfélével táplálkoznak. A jeges vízben több az oxigén és a széndioxid,mint a meleg vízben, ezért ott különösen gazdag az élővilág. Termetes alkata ellenére a kékbálna gyorsan úszik,elérheti akár a 10-15 csomós sebességet is. Táplálékát azonban leginkább merüléskor fogja.Akár két órát is képes mintegy 500 méteres mélységben maradni. Felbukkanáskor áttöri magát a planktonfelhőkön,és közben nagyokat "kortyol" Száját félig bezárja,közben sziláin át kiszivattyúzza a vizet,ily módon szilasertéi között bőséges mennyiségű tápláló planktont fog fel.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.